Het IJsselmeer, het grootste zoetwatergebied van Europa. Nederlands grootste verblijfplaats van vogels, internationaal als Wetland erkend en tevens Vogelrichtlijngebied, cultuurhistorisch erfgoed, een schitterend natuurgebied en... de enige nog open plek met vergezicht !
© MK-DATA 2011-2019
IJSSELMEERVERENIGING
Home De Vereniging Nieuws Algemeen Contact Het IJsselmeergebied Zoeken

1972 - 2019 - al 47 jaar !

14-02-2013 - Vier projecten in de race voor Buitenleven Natuur & Erfgoedprijs 2013
Den Haag, 14 februari 2013 Een schaapskooi bouwen of een uitkijkpunt neerzetten bovenop een fort… dat kost geld. Goed besteed geld volgens het magazine Buitenleven dat samen met het ANWB Fonds de Natuur & Erfgoedprijs in het leven riep om dit soort initiatieven te ondersteunen. Vier projecten zijn genomineerd voor deze bijzondere prijs van € 15.000,-.
“Nederland telt vele bijzondere landgoederen en schitterende natuurgebieden”, zegt Buitenleven hoofdredacteur Marieke Haafkens. “Die dragen enorm bij aan de schoonheid van Nederland. Maar het behoud daarvan kan best wat extra aandacht gebruiken. Wij zien dat er mooie initiatieven worden ontplooid op dat gebied, maar dat de financiering een probleem is. Daarom organiseren we dit jaar voor de vierde keer de prijs en inmiddels hebben al heel wat erfgoederen en natuurinitiatieven dankzij het ANWB Fonds hun droom kunnen verwezenlijken.” Een oproep via het magazine leverde veel inzendingen op waaruit vier kanshebbers werden gekozen: Stichting Landgoed borg Verhildersum (Groningen) dat een bijenhotel en een informatiehut wil bouwen op het landgoed. Het Overveen (Overijssel) dat een vogelkijkhut wil bouwen met zicht op de bijzondere vogelpopulatie. Fort Kijkuit (Utrecht) dat een uitkijkpunt wil bouwen bovenop het kruithuis van het fort, vanwaar bezoekers zicht hebben op het poldergebied en de Vechtplassen. Landgoed Philomenahoeve (Limburg) dat een schaapskooi wil bouwen met een picknickplek waar wandelaars kunnen genieten van hun boterhammetje terwijl ze de schaapsherder aan het werk zien. Iedereen kan tot 5 maart stemmen via www.natuurenerfgoedprijs.nl. De winnaar wordt bekend gemaakt in Buitenleven editie 3 die rond 28 maart verschijnt. Later dit jaar zal Buitenleven in een uitgebreide reportage het winnende project laten zien. De filmpjes van de genomineerden zijn te vinden op het YouTube-kanaal van Buitenleven Magazine.