Het IJsselmeer, het grootste zoetwatergebied van Europa. Nederlands grootste verblijfplaats van vogels, internationaal als Wetland erkend en tevens Vogelrichtlijngebied, cultuurhistorisch erfgoed, een schitterend natuurgebied en... de enige nog open plek met vergezicht !
© MK-DATA 2011-2019
IJSSELMEERVERENIGING
Home De Vereniging Nieuws Algemeen Contact Het IJsselmeergebied Zoeken

1972 - 2019 - al 47 jaar !

13-12-2012 - Frisse winterwandeling langs Zuiderzeefoto’s
De route start bij de stadsingang aan de Wierdijk met een historische foto van een bevroren Gouwzee. Passend bij de authentieke achtergrond zijn de foto’s van Marken en Volendam met meisjes in klederdracht en jongens die zich al zwierend op het ijs begeven. Om warm te blijven, kunnen bezoekers bij museumcafé Hindeloopen terecht voor warme chocolademelk met slagroom of kunnen ze naar het binnenmuseum toe.   Fotowedstrijd In het kader van de tentoonstelling organiseert het Zuiderzeemuseum in samenwerking met het Noordhollands Dagblad een fotowedstrijd met het thema Winter rond de voormalige Zuiderzee De wedstrijd bestaat uit twee categorieën: foto’s van het buitenmuseum en foto’s van plekken rond de voormalige Zuiderzee. De mooiste zes foto’s uit de eerste categorie worden opgenomen in de fototentoonstelling Winter in het Zuiderzeemuseum in de voorjaarsvakantie van 2013. Deelnemers maken onder andere kans op een met zijn of haar naam beschilderde Zuiderzeestoel van Richard Hutten, een museumkaart, een afdruk van de foto op canvas en nog veel meer. De wedstrijd sluit op dinsdag 8 januari. De prijsuitreiking is op 12 januari in het museum. De fotografen die meedoen, mogen per categorie vijf foto’s van een winters buitenmuseum aanleveren bij de webredactie van het Noordhollands Dagblad via deze links: 1. Foto’s in het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum 2. Foto’s rond de voormalige Zuiderzee Knutselen In het binnenmuseum zijn er gedurende de kerstperiode allerlei knutselactiviteiten zoals het versieren van een gipsen kerstboompje. De entree is €7,25 voor volwassenen en €4,35 voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. De tentoonstelling en activiteiten zijn van 22 december tot en met 6 januari geopend, met uitzondering van eerste kerstdag. Over het Zuiderzeemuseum Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2011 riep de ANWB het museum uit tot Het leukste uitje van Noord-Holland. www.zuiderzeemuseum.nl
Buitenmuseum geopend in kerstvakantie Het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is weer open tijdens de kerstvakantie. Het museum presenteert dan een speciale wintertentoonstelling in het buitenmuseum. De presentatie  Bevroren tijd bevat twintig historische en hedendaagse winterlandschapsfoto’s verspreid over het hele park. Bezoekers komen tijdens een frisse winterse wandeling langs werk van fotografen zoals Francois Hendrickx, Henk van der Leeden en Augustin Hanicotte. Het buitenmuseum is van 10.00 tot 16.00 uur geopend. Om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te bieden het museum in de kerstvakantie te bezoeken, is het buitenmuseum toegankelijk voor het sterk gereduceerde tarief van: €2,- voor volwassenen en €1,- voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.