IJsselmeer Nieuwsbrief nr. 44 - 11 april 2019

Bij deze zenden wij u de gratis digitale IJsselmeer Nieuwsbrief: de Nieuwsbrief is een uitgave van de IJsselmeervereniging en onderstaand treft u enkele belangrijke nieuwsberichten aan die recent op onze website zijn verschenen.

Buitenhaven Muiden in strijd met Stelling van Amsterdam

De bewoners van Muiden en omstreken hebben precies op het goede moment hun eigen visie op de ontwikkeling van de kust uitgebracht nu de gemeente na negatief advies afziet van de geplande buitenhaven bij Muiden.

Lees verder

Impressie van de Ledenvergadering
30 maart 2019

10 april 2019 - Een aantal mensen waren nieuwsgierig hoe de Algemene Ledenvergadering verlopen was. Daarom een impressie van de inhoudelijke zaken. Het verslag van het formele gedeelte van de vergadering verschijnt later op de website.

Lees verder

Petitie Afsluitdijk open voor wandelaars en fietsers

Vanaf 1 april 2019 is de Afsluitdijk tussen Den Oever en Kornwerderzand gedurende 3 jaar niet toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Rijkswaterstaat geeft aan dat deze afsluiting nodig is om groot onderhoud, een renovatie uit te voeren. Fietsers en wandelaars kunnen wel gebruik maken van vervangend busvervoer. De afsluiting voor fietsers en wandelaars is extra pijnlijk omdat de komende tijd ook de Houtribdijk niet gebruikt kan worden.

Lees verder

Tweede Kamer en 15 organisaties in Noord-Holland willen tijdige voltooiing Natuurnetwerk Nederland

22 maart 2019 - In het Algemeen overleg Natuur tussen minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Tweede Kamer op dinsdag 12 maart heeft de Tweede Kamer een reeks moties aangenomen. Zo wil de Tweede Kamer dat Schouten van de provincies een actieplan vraagt waarin wordt beschreven hoe de opgaven voor het Natuurnetwerk Nederland tot aan 2027 gerealiseerd gaan worden. 

Lees verder

Het IJsselmeergebied een potentieel ‘Nationaal Park’?

20 maart 2019 - Voor mijn afstudeeronderzoek ter afsluiting van mijn studie HBO-rechten, heb ik onderzocht of een aanwijzing van een Nationaal Park voor het (gehele) IJsselmeergebied zou kunnen bijdragen aan het creëren van samenhang en coördinatie in het bestuur van het gebied. Het ontbreken van samenhang en coördinatie is versterkt door de decentralisatie van het natuurbeleid waarbij de verantwoordelijkheid is overgedragen van het Rijk naar de provincies.

Lees verder

Nationaal Park Nieuw Land denkt over zonnecel-eiland

20 maart 2019 - Het Nationaal Park Nieuw Land omvat vier natuurgebieden: de Oostvaardersplassen, Lepelaarsplassen, het Markermeer en de Marker Wadden. De gebieden hebben een oppervlakte van 29.000 hectare. Het moet een mooi aaneengesloten natuurgebied worden dat meer zichtbaar wordt voor het publiek. Het hele project zal de komende tientallen jaren zo’n 470 miljoen gaan kosten.

Lees verder

Stichting ‘Maaien Waterplanten IJmeer Markermeer’ opgericht

19 maart 2019 - Tijdens de HISWA Amsterdam Boat Show hebben het Watersportverbond en de HISWA Vereniging samen een nieuwe stichting in het leven geroepen die waterplanten gaan maaien op het IJmeer en Markermeer. Er staat een bestuur klaar van zeven watersportondernemers en bestuurders van watersportverenigingen.

Lees verder

Aanpassing beheerplan: Kitesurfen bij Enkhuizen in Natura 2000 gebied?

18 maart 2019 - De Minister van Infrastructuur en Waterstaat past het Natura 2000 beheerplan IJsselmeergebied 2017-2023 aan, zodat kitesurfen zonder voorwaarden toegestaan is bij Enkhuizen. Zij heeft hiervoor een wijzigingsbesluit vastgesteld.

Lees verder

Europese Commissie kritisch over de manier waarop Nederland milieueffecten beoordeelt

13 maart 2019 - De Europese Commissie roept Nederland op de wetgeving rond de beoordeling van milieueffecten in overeenstemming te brengen met de nieuwe Europese milieueffectbeoordelingsrichtlijn. In Nederland lijken bepaalde vereisten inzake kwaliteitsborging te ontbreken, en heeft de wetgeving alleen betrekking op projecten met significante negatieve effecten, terwijl volgens de Europese richtlijn alle significante effecten van een project moeten worden bestreken.

Lees verder

Verbreding sluis Kornwerderzand gaat door

12 maart 2019 - De verbreding van de sluis van Kornwerderzand gaat door. Dat zei premier Mark Rutte, die zondagmiddag op verkiezingsbezoek was in Leeuwarden.
Rutte moest toegeven dat de verbreding wel heel lang gaat duren, en ook dat er nog een gat van ongeveer 70 miljoen is. Toch beloofde hij dat het allemaal doorgaat.

Lees verder

Dijkversterking Markermeerdijk: geen onomkeerbare ingrepen in afwachting van de uitspraak in de bodemprocedure

11 maart 2019 - Het verzoek van de Stichting Zuyderzeedijk en de IJsselmeervereniging om schorsing van het projectplan Versterking Markermeerdijken is door de voorzieningenrechter van de Afdeling Bestuursrecht van de Raad van State op 1 maart 2019 afgewezen. En wel onder de strikt geformuleerde voorwaarde dat geen onomkeerbare ingrepen zullen worden uitgevoerd voordat de beroepsprocedure is afgerond.

Lees verder

Steun ons werk !

De IJsselmeervereniging streeft naar een verantwoord beheer van het IJsselmeer, Markermeer en Randmeren.

Aanmelden

Vlootdag Harlingen - zaterdag 13 april

Bezoekers van de Vlootdag kunnen genieten van de nautische sfeer rond het Havenplein en langs de Zuiderhaven van de bruisende havenstad Harlingen. Zij krijgen een indruk van de activiteiten van de bruine zeilvloot op het Wad, live muziek, vrolijke foodstands, de Bonte markt, shantykoren, bezichtigen van oude ambachten, diverse workshops, culturele activiteiten en attracties.
Meer info: Vlootdag Harlingen

Ginkiestocht - zaterdag 20 april

Ginkiestocht, dé leukste manier om Urk te ontdekken! Ga met een gids door een wirwar van ginkies (steegjes) en ontdek zo de mooiste plekjes.
Onderweg hoort u de mooie verhalen en leuke anekdotes!
Meer info: Ginkiestocht

Open Havendag Monnickendam - zaterdag 4 mei

Kennis maken met de watersport bij Jachthaven Waterland: de ideale manier manier om gratis kennis te maken met een dagje zeilen of motorbootvaren: proeflessen jeugdzeilschool Zeilschool Waterland, motorbootvaren met de PTS 26, zeilles voor volwassenen op kajuitzeiljacht (op ochtend,middag of avond).
Meer info: Open havendag

Reddingbootdag KNRM - zaterdag 11 mei 2019

Maak kennis met de vrijwilligers en het materieel van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. De deelnemende reddingstations zijn op Reddingbootdag geopend voor publiek van 10.00 tot 16.00 uur. Ieder station heeft een eigen programma, kijk voor meer informatie op de pagina van het reddingstation in uw buurt.

Meer info: Reddingbootdag

Reacties op de IJsselmeer Nieuwsbrief kunt u versturen via ons contactformulier

Stuur de Nieuwsbrief gerust door naar vrienden, familie of bekenden

De Nieuwsbrief is ook verzonden aan mensen of instanties die zich niet zelf hebben aangemeld. Deze e-mailadressen hebben wij verzameld n.a.v. activiteiten en correspondentie via onze vereniging. Indien u geen belangstelling heeft voor de Nieuwsbrief kunt u zich onderstaand afmelden.

Postadres:
IJsselmeervereniging
p.a. Jachthavenstraat 24
8603 CJ SNEEK

Frans de Nooij: Mobiel: 06-50988506
Website: www.ijsselmeervereniging.nl
Email:
info@ijsselmeervereniging.nl

Facebook Twitter Share content

 

Nieuwsbrief: Gegevens wijzigen - Afmelden - Aanmelden