IJsselmeer Nieuwsbrief nr. 39 - 19 juni 2018

Geachte heer/mevrouw,

Bij deze zenden wij u de gratis digitale IJsselmeer Nieuwsbrief: deze Nieuwsbrief is een uitgave van de IJsselmeervereniging en onderstaand treft u enkele belangrijke nieuwsberichten aan.

"Platform IJsselmeergebied" 21 juni 2018
Met o.a. boekpresentatie “IJsselmeergebied,een ruimtelijk perspectief” van Frits Palmboom.

Onlangs werd de Gebieds-Agenda IJsselmeergebied 2050 vastgesteld en door overheden en stakeholders ondertekend. Om de verdere aanpak uit te werken worden per jaar drie bijeenkomsten onder de titel ‘Platform IJsselmeergebied’ georganiseerd. In deze bijeenkomsten worden concrete vragen uit de praktijk verbonden aan wetenschappelijke inzichten en praktijkervaringen. Doel is het uitwisselen van kennis en ervaring voor de Agenda IJsselmeergebied 2050 en daarmee het vullen van de kennis- en innovatie agenda.

De eerste bijeenkomst in dit kader vindt plaats op 21 juni 2018*. De thema’s zijn Ecologie en Ruimtelijke Kwaliteit. Tijdens deze bijeenkomst vindt ook de aanbieding plaats van het boek ‘IJsselmeergebied, een ruimtelijk perspectief’ van de hand van prof. Frits Palmboom: download hier de folder.  Het boek is na afloop van de bijeenkomst ter plekke te verkrijgen.


*) Voor het volledige programma verwijzen we naar het programma van deze dag: download het programma

 De tweede bijeenkomst is 6 september met als mogelijk thema Recreatie/toerisme.
De derde bijeenkomst staat gepland voor 15 november met als mogelijk thema Energie.

Bekendmaking Voornemen nieuw peilbesluit IJsselmeergebied, ministerie van Infrastructuur en Milieu

Rijkswaterstaat neemt maatregelen om de zoetwatervoorraad in het IJsselmeergebied op peil te houden. In plaats van een vast zomerpeil komt er een peil met een bandbreedte waarbinnen het peil mag fluctueren. Om dit mogelijk te maken werkt Rijkswaterstaat aan een nieuw peilbesluit. Rijkswaterstaat geeft hiermee uitvoering aan de Deltabeslissing IJsselmeergebied.

Lees verder

Fel protest tegen windpark bij Afsluitdijk

Bewoners van de dorpen aan de kop van de Afsluitdijk verzetten zich fel tegen het plan voor het beoogde windpark Nij Hiddum-Houw. Bij de eerste van twee inspraakavonden in het provinciehuis in Leeuwarden spraken veel omwonenden zich duidelijk uit tegen het plan voor 9 turbines met een tiphoogte van ruim 200 meter tussen Cornwerd, Wons en Zurich. Zij vinden de windmolens te groot en vrezen overlast door het geluid en de knipperende lichten.

Lees verder

De enige vuurtoren van Amsterdam gaat weer branden

Volgend jaar gaat op Vuurtoreneiland, waar al sinds 1701 een vuurtoren staat, het licht weer aan. Eind 2016 werd het licht gedoofd, tot verdriet van het restaurant op het eiland en de bewoners van IJburg die erop uitkijken. Volgens eigenaar Rijkswaterstaat had de vuurtoren geen functie meer sinds er verlichte boeien liggen in de vaargeul. Het vuurtorenlicht zou de scheepvaart zelfs in verwarring kunnen brengen.

Lees verder

Nieuw jachthavenplan Muiden

Onlangs publiceerden de gemeente Gooise Meren (o.a. Muiden) en KNSF/Elburg Yachting een gewijzigd plan voor een buitendijkse jachthaven. Aangezien het vorige plan op veel kritiek stuitte (schade aan de beschermde natuur en het cultuur-historische havenfront van Muiden) is het nu voorliggende plan “Natuurhaven Muiderport” genoemd en is het plan gehalveerd. Ook is afgezien van loodsen en winterstalling zodat de beeldverstoring beperkt zou zijn..

Lees verder

IJsselmeergebied: Een ruimtelijk perspectief

Onder deze titel verschijnt het langverwachte boek van Frits Palmboom op 21 juni 2018. Het boek vormt de afsluiting van zijn Van Eesteren Leerstoel aan de Technische Universiteit Delft en beslaat 364 pagina’s met vele kaarten, vogelvluchtperspectieven en doorsnedes. De tekeningen, kaarten en foto’s in het boek zijn niet louter illustraties.....,

Lees verder

Steun ons werk !

De IJsselmeervereniging streeft naar een verantwoord beheer van het IJsselmeer, Markermeer en Randmeren.

Aanmelden

Spekbakkentreffen - zaterdag 23 juni

Zaterdag 23 juni om 12.00 uur is de Marker haven van het buitenmuseum het startpunt voor het jaarlijkse Spekbakkentreffen, een wedstrijd tussen authentieke vissersschepen uit Hoorn en Urk. Het parcours van de wedstrijd wordt pas vlak van tevoren bepaald aan de hand van windkracht en -richting. De race is van 12.00 tot 14.30 uur en de prijsuitreiking vindt plaats om 15.30 uur in de Marker haven. ’Spekbak’ is oorspronkelijk een scheldwoord voor vaartuigen als vissermansschouwen en Marker rondbouwschepen.
Meer info: Spekbakkentreffen

Volendammerdag - zondag 24 juni

Volendam gaat tijdens de Volendammerdag weer terug in de tijd. Deze dag zal in het teken staan van haar culturele geschiedenis. De Volendammers tooien zich in hun kleurrijke klederdracht en zo doen de inwoners samen de oude cultuur herleven. Het veelzijdige programma staat bol van muziek, kunst en sport en biedt jong en oud uitstekend vermaak.
Meer info: Volendammerdag

Het Eerste Samen Sneller Duurzaam Festival Op Een Onbewoond Eiland: Puur Pampus - 7 en 8 juli

Afval, een waste of een feest? Pampus – duurzaam als het wil zijn – kiest voor dat laatste! Op 7 en 8 juli gaat ons hele eiland bruisen van de positieve (en groene) energie en zal het bijna uit elkaar spatten van alle innovaties, brainwaves, aha-momenten en alle lol! Puur Pampus is een zero waste feest voor iedereen en biedt voor elk wat wils!
Meer info: Pampus

Wandelen bij het Afsluitdijk Wadden Center - woensdag 11 juli

De aanleg van de Afsluitdijk had een enorme impact op de natuur en verbrak de natuurlijke verbinding tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Hierdoor kunnen vissen niet meer van de Waddenzee naar het IJsselmeer trekken. Hun instinct en de geur van zoet water drijft de vissen naar Kornwerderzand. Als hier straks de vismigratierivier klaar is, dan kunnen ze door de Afsluitdijk zwemmen. Wil jij weten hoe dit ‘gat’ in de Afsluitdijk werkt? Je hoort het tijdens deze wandelexcursie.
Meer info: Wandelen Afsluitdijk

Westfriese Waterweken

 1. Beleef het waterrijke Holland. Holland boven Amsterdam en de Westfriese Waterweken nodigen je uit voor de zomer in Westfriesland!
  - Hoorn: 20 t/m 22 juli
  - Enkhuizen: 25 t/m 29 juli
  - Opmeer: 4 augustus
  - Medemblik: 10 t/m 12 augustus
  - Stede Broec: 18 augustus
  - Drechterland: 19 augustus
  Meer info: Westfriese waterweken

Monnickendammer Visdagen
Elke vrijdag van 20 juli t/m 24 augustus

Op de Visdagen zitten behalve visrokers ook mandenvlechters, klompenmakers en nettenboeters aan de kade. Lokale figuranten, aan het einde van de middag al behoorlijk in de olie, zorgen voor het nodige vermaak. Op een streekmarkt kunt u lokale producten proeven. Visserskoren zingen over de tijd van weleer en kinderen spelen diverse Oudhollandse spelen. Kortom een unieke beleving van een dagje terug in de tijd in het Monnickendam van honderd jaar geleden!
Meer info: Monnickendammer visdagen

Hielper Zomerfeest - zaterdag 28 juli

Alweer de 7de editie van het gezellige Hielper Zomerfeest. In de middag sport, spel en muziek voor jong en oud. Verder optredens van zang en dansgroep Aald Hielpen, Grietje Sprot. Knutselactiviteiten, Markt, demo Hindelooper schilderen etc. Er is een gevarieerd programma voor alle leeftijden. 's Avonds de feestband van het Noorden, Melrose (ook gratis toegang).

Meer info: Hielper zomerfeest

Reacties op de IJsselmeer Nieuwsbrief kunt u versturen via ons contactformulier

Stuur de Nieuwsbrief gerust door naar vrienden, familie of bekenden

De Nieuwsbrief is ook verzonden aan mensen of instanties die zich niet zelf hebben aangemeld. Deze e-mailadressen hebben wij verzameld n.a.v. correspondentie via onze vereniging. Indien u geen belangstelling heeft voor de Nieuwsbrief kunt u zich onderstaand afmelden.

IJsselmeervereniging
p.a. Huizingastraat 4
2313 PW LEIDEN

Telefoon: 06-46046085
Website: www.ijsselmeervereniging.nl
Email:
info@ijsselmeervereniging.nl

Facebook Twitter Share content

 

Nieuwsbrief: Gegevens wijzigen - Afmelden - Aanmelden