IJsselmeer Nieuwsbrief nr. 33 - 13 juli 2017

Geachte heer/mevrouw,

Bij deze zenden wij u de gratis digitale IJsselmeer Nieuwsbrief: deze Nieuwsbrief is een uitgave van de IJsselmeervereniging en onderstaand treft u enkele belangrijke nieuwsberichten aan.

Dijkversterking Markermeerdijk: onvoldoende kennis...

De plannen voor de dijkversterking van de Markermeerdijk tussen Hoorn en Amsterdam liggen flink onder vuur. De dijk is een provinciaal monument. Specialisten in waterveiligheid waarschuwen voor onvoorziene gevolgen, de commissie MER heeft fikse kritiek én er is groot gebrek aan maatschappelijk draagvlak.

Lees verder

Beroep tegen Windpark Fryslân is nog steeds kansrijk

Het gezamenlijke beroep tegen Windpark Friesland - het plan voor een groot windpark in het IJsselmeer bij de Afsluitdijk - van een grote groep Natuur- en Landschapsorganisaties lijkt nog steeds kans te maken. Hoewel de inhoudelijk adviseurs van de Raad van State negatief hebben geadviseerd over de bezwaren van de natuurorganisaties.

Lees verder

“Aanleg Marker Wadden lost niets op”

Onder deze titel schreef IJsselmeervereniging bestuurslid Willem Goudswaard een opinie artikel in dagblad Trouw. Hij stelt kritische vragen bij het draagvlak voor het project en de werkzaamheid voor de verbetering van de natuur van het Markermeer. Ook stelt hij dat nu een pas op de plaats moet worden gemaakt en de resultaten van de nu gerealiseerde eilanden eerst moet worden geëvalueerd.

Lees verder

Aanbieding petitie “Redt de Markermeerdijk” succesvol

De Zuiderzeedijk Alliantie, een samenwerkingsverband van bewonersgroepen van de dorpen langs de Markermeerdijk ten zuiden van Hoorn tot aan Durgerdam, heeft een petitie aangeboden aan de vaste Kamercommissie. Daarin vragen zij de tweede kamer meer tijd te nemen om beter onderzoek te doen naar minder landschap verstorende oplossingen die ook nog eens minder geld zouden moeten kosten.

Lees verder

Waterplantenwoeker in westelijk Markermeer en Randmeren is voor recreatievaart een bedreiging, maar voor de veevoederfabrikanten een kans!

Uit reacties van watersporters en havenbeheerders maken wij op dat de huidige waterplantenwoeker in het westelijk Markermeer en de Randmeren voor hen reden zijn hun hobby of beroep naar elders te verplaatsen. De havens langs de Noord Hollandse kust van Hoorn tot Durgerdam zijn voor zeilers, met hun diepstekende kielen en roeren steeds minder in trek. De veevoerindustrie is daarentegen geïnteresseerd in de verwerking van de waterplanten tot veevoer.

Lees verder

Verslag aanbieding petitie Red de Zuyderzeedijk

De aanbieding van de petitie 'Red de Zuyderzeedijk en bespaar € 200 miljoen' aan leden van de Vaste Tweede Kamercommissie I&M verliep succesvol. Er waren veel Kamerleden aanwezig bij de overhandiging van de petitie. Na het overhandigen van de handtekeningen bleven de Tweede Kamerleden ook uitgebreid met ons napraten. Bij de bespreking in de Vaste Tweede Kamercommissie I&M was dat ook te merken. De partijen besteedden veel aandacht.....

Lees verder

Aanbieding petitie Red de Zuyderzeedijk

Vertegenwoordigers van de Zuyderzeedijk Alliantie en de IJsselmeervereniging hebben op 13 juni j.l. een petitie aan de leden van de Vaste Tweede Kamercommissie I&M aangeboden. Bijna alle Tweede Kamerfracties waren vertegenwoordigd. John Kluessien uit Volendam sprak een begeleidend woord. Hij vroeg om uitstel van de besluitvorming over de versterking van de dijk.......

Lees verder

Uw idee maakt kans op een diner bon van € 50,00

Dit jaar bestaat de IJsselmeervereniging 45 jaar, een jubileum dat we onder andere vieren met een jubileum- jaarboek. Wilt u ons een cadeau geven? Stuur ons uw goede idee voor de IJsselmeervereniging.
Omdat we in een feeststemming zijn belonen we de 3 beste ideeën met een diner bon van € 50,00 en de winnaars worden in ons jubileum- jaarboek gepubliceerd.
In het jubileum- jaarboek zullen we een hoofdstuk wijden aan goede ideeën voor de toekomst van de IJsselmeervereniging en we hopen dat u daaraan uw bijdrage wilt leveren.

Lees verder

Steun ons werk !

De IJsselmeervereniging streeft naar een verantwoord beheer van het IJsselmeer, Markermeer en Randmeren.

Aanmelden

Veerdienst Urk - Enkhuizen - 22 juli t/m 26 augustus

Voor het 9e jaar onderhoudt de driemast topzeilschoener Willem Barentsz een zeilende veerdienst tussen Urk en Enkhuizen. Heeft u altijd al eens met een "Tallship" willen zeilen? Dan is dit uw kans! 

Meer info: Veerdient Urk - Enkhuizen

Waterweek Enkhuizen - 27 t/m 30 juli

Vier de zomer in Westfriesland met de Westfriese Waterweken. De zonnestralen van de afgelopen dagen hebben velen het Westfriese water op gedreven. Bruggetjes, weilanden, polders, gemalen, molens en dijkjes: wat is Westfriesland mooi vanaf het water. De zomer lonkt! En in de zomer is het goed toeven in Westfriesland!

Meer info: Waterweek Enkhuizen

Hielper Zomerfeest - zaterdag 29 juli

Dit jaar alweer de zesde editie van een gezellige evenement voor jong en oud en speelt zich af op de mooie havenkade te Hindeloopen. De gehele dag en avond gratis toegang: spel, workshops, pony rijden, springkussen en veel gezelligheid. Ook zijn er marktkraampjes op de kade, steltloper, levend standbeeld.

Meer info: Hielper Zomerfeest

SKS skutsjesilen - 5 t/m 12 augustus

De grote strijd bij het SKS skûtsjesilen gaat om het SKS kampioenschap. Elk jaar strijden de SKS skûtsjes om het officiële kampioenschap. Alles over de skûtsjes, de schippers en de wedstrijden van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen.

Meer info: SKS skutsjesilen

Maritiem festival - 12 en 13 augustus

Het Zuiderzeemuseum houdt ambachten levend en dit weekend is het thema Maritiem en komen de leden van de Vereniging Botterbehoud in groten getale naar de Marker haven in het buitenmuseum. 's Nachts wordt er gevist en overdag wordt er met museumbezoekers gevaren.

Meer info: Maritiem festival

Rondvaart Zuiderzeekust - zaterdag 19 augustus

Een schitterende rondvaart langs de voormalige Zuiderzeekust. Vanaf Zwolle passeert u Hasselt, Zwartsluis en Genemuiden. Vervolgens liggen het Zwarte meer, Kadoelermeer, Vollenhove, Vollenhovemeer, het sluisje van Blokzijl, Giethoornse meer, Beulakerwiede en de Belterwiede op deze route.

Meer info: Rondvaart Zuiderzeekust

Waterdag - zaterdag 26 augustus

Jaarlijks vindt in Edam in augustus de spectaculaire Waterdag plaats. Op deze dag is er in het centrum een vrijmarkt en zijn er legio activiteiten, zoals koebootraces, live muziek en beachvolleybal.

Meer info: Waterdag

Fietsroute Visserijen en havensteden

Langs de voormalige Zuiderzee lagen een aantal belangrijke havensteden. Deze route gaat van Medemblik naar Enkhuizen via Wevershoof. Medemblik is een klein stadje met een groot aantal bijzondere en historische gebouwen. Medemblik kreeg in 1289 stadsrechten en was een belangrijke havenstad.

Meer info: Fietsroute

Reacties op de IJsselmeer Nieuwsbrief kunt u versturen via ons contactformulier

Stuur de Nieuwsbrief gerust door naar vrienden, familie of bekenden

De Nieuwsbrief is ook verzonden aan mensen of instanties die zich niet zelf hebben aangemeld. Deze e-mailadressen hebben wij verzameld n.a.v. correspondentie via onze vereniging. Indien u geen belangstelling heeft voor de Nieuwsbrief kunt u zich onderstaand afmelden.

IJsselmeervereniging
p.a. Huizingastraat 4
2313 PW LEIDEN

Telefoon: 06-46046085
Website: www.ijsselmeervereniging.nl
Email:
info@ijsselmeervereniging.nl

 

Nieuwsbrief: Aanmelden - Gegevens wijzigen - Afmelden