IJsselmeer Nieuwsbrief nr. 32 - 1 juni 2017

Geachte heer/mevrouw,

Bij deze zenden wij u de gratis digitale IJsselmeer Nieuwsbrief: deze Nieuwsbrief is een uitgave van de IJsselmeervereniging en onderstaand treft u enkele belangrijke nieuwsberichten aan.

Nieuwe voorzitter
IJsselmeervereniging
Benno van Tilburg 

Benno van Tilburg

Benno van Tilburg (1958) is historicus van origine, maar al zo’n 25 jaar werkzaam in de cultuur-historische branche. In de periode 1989-1993 was hij wetenschappelijk medewerker van het Rijksmuseum Amsterdam.

Viering 45 jaar
IJsselmeervereniging
 4 november 2017

45 jaar IJsselmeervereniging

Op zaterdag 4 november vieren we ons 45-jarig bestaan in het Zuiderzeemuseum, met een blik op de betekenis en toekomst van het IJsselmeergebied in een mini-symposium met scholieren en studenten in de hoofdrol: “In the mirror of the lake”

Waterplantengroei onverminderd in het Markermeer

Fonteinkruid

Al vroeg in het seizoen zijn grote velden fonteinkruid aanwezig in het westelijk deel van het Markermeer. Vooral de zeilers, die daarvan veel last hebben mijden het Markermeer in toenemende mate. Zij kiezen voor een vaargebied in het IJsselmeer. Van veel watersporters vernemen wij dat er steeds vroeger in het seizoen en steeds meer plantengroei is.

Heeft u een goed idee voor de IJsselmeervereniging?

Dit jaar bestaat de IJsselmeervereniging 45 jaar. Een jubileum dat we onder andere vieren met een jubileum-jaarboek. Wilt u ons een cadeau geven? Stuur ons uw goede idee voor de IJsselmeervereniging!! Wij gaan een hoofdstuk wijden aan goede ideeën voor de toekomst van de IJsselmeervereniging en we hopen dat u daaraan uw bijdrage wilt leveren.

Ada Oosterman-de Gans is lid in de orde van Oranje Nassau

Zij ontvangt deze onderscheiding voor haar vrijwillige activiteiten in de afgelopen decennia voor meerdere organisaties in Edam. Deze organisaties roemen vooral haar grote organisatietalenten en dat geldt ook voor de IJsselmeervereniging – toen nog de Vereniging tot Behoud van het IJsselmeer genaamd. Ada was jarenlang een van de belangrijkste organisatoren van onze vereniging toen die erg groot was en veel aan de weg timmerde.

Inspanningsadviezen voor snoekbaars, baars, blankvoorn en brasem voor het visseizoen 2017-2018

Inspanningsadviezen

23 Maart is het rapport door Wageningen Marine Research gepubliceerd. Het project dat ten grondslag ligt aan dit rapport is gericht op het beheer van vier commercieel beviste vissoorten in het IJssel-/Markermeer. Het ministerie van EZ heeft in het document Toekomstbeeld visstand IJsselmeer-/Markermeer een gewenst toekomstbeeld geschetst voor deze vier soorten: snoekbaars, baars, blankvoorn en brasem. 

Onbekende IJsselmeerhaven: de Stoomhaven Medemblik

Stoommachinemuseum

Natuurlijk kent u de havens van het IJsselmeer. Niet alleen Enkhuizen, Stavoren en Lemmer klinken u bekend in de oren. Ook kent u uiteraard het haventje van Laaxum. Maar heeft u weleens van de Stoomhaven Medemblik gehoord? Met op de achtergrond de stoere schoorsteen van stoomgemaal ‘De Vier Noorder Koggen’ is het niet moeilijk om vanaf het IJsselmeer de ingang te vinden van de Stoomhaven Medemblik. De haven ligt iets ten zuiden van de bekende Regattahaven.

UVA heeft fondsen voor onderzoekschip Markermeer bijeen

Onderzoekschip

In april 2016 maakte de Universiteit van Amsterdam bekend dat zij voor veldonderzoek op het Markermeer een beter bootje nodig heeft. Het tot dan beschikbare piepkleine roeibootje was erg onveilig en ongeschikt voor onderzoek midden op het meer. Men startte een actie om geld in te zamelen voor een heus onderzoekschip. Inmiddels zijn de nodige middelen bijeen en kan gestart worden met de bouw van het onderzoekscheepje.

Steun ons werk !!

De IJsselmeervereniging streeft naar een
verantwoord beheer van het IJsselmeer,
Markermeer en Randmeren.

Havendagen Vollenhove - vrijdag 2 t/m 5 juni

Havendagen Vollenhove

Gelegen in Het Waterreijk Weerribben Wieden (Kop van Overijssel), in het prachtige natuurgebied de Wieden, ligt het gezellige oude havenstadje Vollenhove. Rondom de vroegere Zuiderzeehaven worden jaarlijks de Havendagen georganiseerd. Voor de 24ste keer zijn de voorbereidingen voor de havendagen al weer in volle gang. Het meerdaagse evenement heeft voor zowel jong als oud, ook dit jaar, weer verrassend veel te bieden.

Meer info: Havendagen Vollenhove

Aaltjesdagen en Visserijdagen - woensdag 7 t/m 11 juni

Visserijdagen

Tijdens het tweede weekend van juni wordt Harderwijk traditioneel omgetoverd tot Aaltjesdorp. De Aaltjesdagen vormen de opening van het toeristenseizoen van Harderwijk en met de Visserijdagen viert men trots het handels- en visserijverleden. Er zijn talloze bezigheden voor jong en oud, zoals livemuziek, workshops, demonstraties, een braderie en andere attracties. Maar niet onbelangrijk is de Bokkingrace..

Meer info: Visserijdagen

Touwslaanweekend - zaterdag 10 en 11 juni

Touwslaan

Tijdens het touwslaanweekend staan er op verschillende plekken in het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum lijnbanen waar je kunt zien hoe vroeger touw werd gemaakt. Op één plek wordt gekleurd springtouw gemaakt en op andere plaatsen worden de touwslaantechnieken getoond op verschillende lengtes: van extra kort tot heel lang. Het knopengilde demonstreert hoe een ‘stootwil’ wordt gemaakt.

Meer info: Touwslaanweekend

Hanzedagen Kampen - donderdag 15 t/m 18 juni

Hanzedagen Kampen

In 2017 organiseert Kampen half juni 2017 de Internationale Hanzedagen en is daarmee dé trotse gastheer van dit grootse evenement! De Hanzedagen zijn bijeenkomsten van Europese Hanzesteden. Ieder jaar organiseert één van de Hanzesteden een ontvangst waarbij alle andere Hanzesteden welkom zijn om elkaar te ontmoeten en de steden te promoten. Inmiddels is dit een internationaal netwerk van 183 Hanzesteden uit zestien landen..

Meer info: Hanzedagen Kampen

Volendammerdag - zondag 25 juni

Volendam

Dit is een jaarlijks terugkerend culturele evenement waarop het heden, verleden en de toekomst van het wereldberoemde dorp centraal staan. De inwoners van deze gemeente en geïnteresseerde mensen van buitenaf zijn dan welkom om  een kijkje in de `Volendammer keuken´ te nemen. Deze keuken bestaat uit een mix van cultuur, kunst, sport en muziek. Wilt u het beroemde vissersdorp Volendam eens echt beleven? Dan mag u deze dag niet missen!

Meer info: Volendammerdag

Schuttevaerrace - vrijdag 30 juni t/m 2 juli

Schuttevaerrace

De Schuttevaerrace is sinds 1983 dé krachtmeting voor zeilers, hardlopers en fietsers. Tijdens de 35ste editie van de Schuttevaerrace meten deze gedurende meerdere dagen hun krachten. Een team bestaat, met inbegrip van de schipper, uit ten hoogste 5 en minimaal 3 personen en start op vrijdagochtend 30 juni om 7.00 uur in Stavoren.

Meer info: Schuttevaerrace

Excursies en reizen met Fogol

Fogol biedt een selectie excursies en reizen waarbij ontspannen naar vogels gekeken kan worden met daarbij een goed verhaal. De excursies zijn ook leuk als je nog niet eerder op vogelexcursie bent geweest en dat graag eens wil proberen. Er varen elke excursie ervaren vogelaars mee.
 
Meer info: Fogol

Reacties op de IJsselmeer Nieuwsbrief kunt u versturen via ons contactformulier.

Stuur de Nieuwsbrief gerust door naar vrienden, familie of bekenden.

De Nieuwsbrief is ook verzonden aan mensen of instanties die zich niet zelf hebben aangemeld. Deze e-mailadressen hebben wij verzameld n.a.v. correspondentie via onze vereniging. Indien u geen belangstelling heeft voor de Nieuwsbrief kunt u zich onderstaand afmelden.

IJsselmeervereniging
p.a. Huizingastraat 4
2313 PW LEIDEN

Telefoon: 06-46046085

Facebook