Het IJsselmeer, het grootste zoetwatergebied van Europa. Nederlands grootste verblijfplaats van vogels, internationaal als Wetland erkend en tevens Vogelrichtlijngebied, cultuurhistorisch erfgoed, een schitterend natuurgebied en... de enige nog open plek met vergezicht !
© MK-DATA 2011-2020
OUDE WEBSITE IJSSELMEERVERENIGING
Nieuwe website Nieuws Zoeken

1972 - 2020 - al 48 jaar !

Stichting ‘Maaien Waterplanten IJmeer Markermeer’ opgericht
Goed bericht voor de watersporters onder onze leden: het Watersportverbond heeft  in samenwerking met HISWA een stichting opgericht om de kranswiervelden in het IJmeer en Markermeer daadwerkelijk aan te pakken.
Zeepost - 10 maart 2019 Tijdens de HISWA Amsterdam Boat Show hebben het Watersportverbond en de HISWA Vereniging samen een nieuwe stichting in het leven geroepen die waterplanten gaan maaien op het IJmeer en Markermeer. Er staat een bestuur klaar van zeven watersportondernemers en bestuurders van watersportverenigingen. Samen gaan ze zich inzetten om het maaien van waterplanten op het IJmeer en Markermeer optimaal te organiseren. Maaiwerkzaamheden “Wij gaan ondersteunen bij de uitvoering van de maaiwerkzaamheden”, vertelt Willem Beunis, voorzitter van de nieuwe stichting. “Dit betekent dat wij in onderhandeling gaan met marktpartijen die kunnen maaien. Ook kijken we samen met de gebruikers uit het gebied waar de knelpunten zijn, zodat de juiste plekken aangepakt worden. Wij willen met de beschikbare middelen van de verschillende overheden zoveel mogelijk veilig vaarareaal realiseren, want het is natuurlijk een prachtig en uniek vaargebied voor kleine én grote boten. Daar zetten wij ons graag voor in!” De provincie Noord-Holland financiert de maaiwerkzaamheden en gemeenten langs het Markermeer doen een bijdrage aan de stichting. De betrokken partijen hebben een position paper over de overlast van waterplanten voor de watersport opgesteld. Download hier de Position paper >>
Publicatie: 19 maart 2019
Foto: Watersportverbond
Onderwaterfoto van ecoloog Harm van der Geest: “....tussen de stengels zwemmen  veel kleine visjes. Het is nu prachtig snorkelen in het heldere water."