Het IJsselmeer, het grootste zoetwatergebied van Europa. Nederlands grootste verblijfplaats van vogels, internationaal als Wetland erkend en tevens Vogelrichtlijngebied, cultuurhistorisch erfgoed, een schitterend natuurgebied en... de enige nog open plek met vergezicht !
© MK-DATA 2011-2019
IJSSELMEERVERENIGING
Home De Vereniging Nieuws Algemeen Contact Het IJsselmeergebied Zoeken

1972 - 2019 - al 47 jaar !

14-12-2014 - Toppers in een veranderende omgeving
Het IJsselmeer, de topper en meer Het IJsselmeer is een van de grootste en voor vogels belangrijkste zoetwaterwetlands van Europa. Het gebied herbergt in de meeste winters meer dan 50% van de hele noordwest Europese populatie van toppers en is daarom cruciaal als overwinteringsgebied. De topper is een bijzondere eendensoort die wat lijkt op en verwant is aan de bekendere kuifeend. Natura 2000-gebied het IJsselmeer heeft voor de topper een speciale functie als voedselgebied. Het hoofdvoedsel bestaat uit zoetwatermossels die lokaal in grote hoeveelheden op de bodem leven. De algemeenste zoetwatermossel was altijd de driehoeksmossel maar die is sterk achteruitgegaan en wordt nu vervangen door de verwante, maar niet inheemse quaggamossel. Hoor meer over het lopende onderzoek en de vele interessante kanten van het IJsselmeer. Vogels kennen vogeleiland de Kreupel en de omgeving maar al te goed en we verwachten naast duikeenden als topper, brilduiker en kuifeend ook serieuze aantallen overwinterende zaagbekken waaronder de grote zaagbek, middelste zaagbek en het nonnetje. De Kreupel Het vogeleiland de Kreupel is rust- en broedgebied voor watervogels. Op het eiland bevindt zich ’s zomers de grootste visdief- en kokmeeuwkolonie van Nederland en een grote grondbroedende kolonie aalscholvers. De aalscholvers zijn tijdens de vaartocht al volop aan het broeden, getooid in hun prachtkleed met witte koppen en witte dijvlekken. De natuurwaarden van het IJsselmeer blijven niet zo maar behouden. Uitbreidingen van windparken, recreatie, de opwarming van het water en de veranderingen in de voedselsituatie zijn daarbij niet gunstig. Het is daarom een spannende tijd waarbij nog steeds veel vogels voorkomen. Het ruime IJsselmeer Ook voor mensen die niet specifiek geïnteresseerd zijn in vogels biedt de vaartocht een unieke kans de weidse natuur van het IJsselmeer te zien. Ontdek de wonderschone luchten, de uitgestrekte horizon en waai eens lekker uit. Tijdens de excursie vertelt Jan Marbus van de KNNV alles over het gebied. Tevens zijn er in het vooronder lezingen. Waaronder een presentatie van Mennobart van Eerden (Rijkswaterstaat, Waterdienst) over de veranderende omgeving van de Topper in het IJsselmeer. Aan dek zijn deskundige vogelkenners die u op de vogels kunnen wijzen. Spreker:  Mennobart van Eerden, Rijkswaterstaat, Waterdienst, Lelystad Onderwerp:  Toppers in een veranderende omgeving. Datum: Zaterdag, 7 maart 2015 Kosten: € 23,- p.p. Basisschool leerlingen € 15,- p.p. Inschepen vanaf: 09:30 uur Vertrek: 10:30 uur Terug: 15:30 uur Opstapplaats: Haven Enkhuizen, naast NS station Boot: MS Friesland (voormalige veerboot naar Terschelling) Bereikbaarheid: Boot ligt naast het NS station, gratis parkeren Meer informatie en opgeven kan op www.fogol.nl of bel 06 30021816 Poster vogelvaartocht 2015 (659kb, pdf)
‘Vogelvaartochten op het IJsselmeer en vogeleiland de Kreupel’ Tijdens deze eerste vogelvaartocht van het jaar varen we traditiegetrouw met de MS Friesland (de voormalige veerboot naar Terschelling) het open water van het IJsselmeer op. We gaan op zoek naar de tienduizenden toppereenden die hier de winter doorbrengen. Tijdens onze tocht varen we ook langs vogeleiland de Kreupel, een gebied van Staatsbosbeheer dat weinig bekend is bij mensen maar een hotspot voor rustende watervogels. Toppers - foto Hein Prinsen Topper - foto Marc Guyt MS Friesland