Het IJsselmeer, het grootste zoetwatergebied van Europa. Nederlands grootste verblijfplaats van vogels, internationaal als Wetland erkend en tevens Vogelrichtlijngebied, cultuurhistorisch erfgoed, een schitterend natuurgebied en... de enige nog open plek met vergezicht !
© MK-DATA 2011-2019
IJSSELMEERVERENIGING
Home De Vereniging Nieuws Algemeen Contact Het IJsselmeergebied Zoeken

1972 - 2019 - al 47 jaar !

01-10-2013 -
Dit jaar wordt voor de 40ste keer de Strontrace gevaren vanuit Workum naar Warmond. In 1974 werd deze race door Reid de Jong bedacht om te voorkomen dat het vak van zeilschipper zou uitsterven maar ook als protest tegen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen in de transportsector. Later kwamen daar de Visserijdagen en het Liereliet festival bij.
De Strontrace met historische zeilschepen volgt de route waarlangs eeuwenlang vruchtbare mest van de Friese weiden naar de Hollandse bollenstreek werd gebracht. De mest aan boord van de strontschepen is nu gelukkig gedroogd en keurig verpakt in zakken. Deze zakken worden in Warmond, het keerpunt van de race, verruild voor een symbolische hoeveelheid bloembollen voor de terugreis. De gehele route over het IJsselmeer en de Hollandse kanalen dient te worden afgelegd onder zeil of op spierkracht, alleen op het IJ is het gebruik van een motor toegestaan, daar is het zelfs verplicht. Er is echter meer te beleven rond de Strontrace en is er een uitgebreid programma waar we u graag naar verwijzen. Ook is er in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek van 10 augustus t/m 24 oktober 2013 de tentoonstelling  Omdat we de wind voor niks hebben, 40 jaar Strontrace’. Website Strontrace: www.strontraceworkum.nl
Van vrijdag 18 t/m zaterdag 26 oktober 2013 voor de 40ste keer de Strontrace vanuit Workum