Het IJsselmeer, het grootste zoetwatergebied van Europa. Nederlands grootste verblijfplaats van vogels, internationaal als Wetland erkend en tevens Vogelrichtlijngebied, cultuurhistorisch erfgoed, een schitterend natuurgebied en... de enige nog open plek met vergezicht !
© MK-DATA 2011-2019
IJSSELMEERVERENIGING
Home De Vereniging Nieuws Algemeen Contact Het IJsselmeergebied Zoeken

1972 - 2019 - al 47 jaar !

23-05-2010 - Sail Kampen 2010 - Bestaat de IJsselmeervereniging nog?
Stoom was een belangrijk thema tijdens deze feestelijke paasdagen. Er was een demonstratie van boomstammen zagen met een stoommachine. Opvallend was dat de machine veel stiller was dan de huidige zaagmachines met benzinemotoren die een hoog snerpende geluid voortbrengen. Een stoomorgel zorgde voor een vrolijke noot door via stoomfluiten de bezoekers op allerlei vrolijke deuntjes te trakteren. Sail werd door diverse ondernemers aangegrepen om hun activiteiten op het IJsselmeer te presenteren. Zo komt er in de zomermaanden een veerdienst met een driemast zeilschoener tussen Urk en Enkhuizen. Alleen een weekendje naar Noord-Holland of het oosten van Nederland zit er echter niet in want volgens goed Urk’s gebruik wordt er op zondag niet gevaren. In dezelfde zomerperiode komt er ook zeilende veerboot – een klipper - tussen Amsterdam en de Waddeneilanden. Wie naar Texel of Terschelling wil kan in Amsterdam opstappen op de eilandhopper. Natuurlijk vroegen wij deze ondernemers wat hun mening was over de bedreigingen van het IJsselmeer door windmolens, bewoning en verhoging van het waterpeil. Tja, ze waren er niet blij mee. Wat vonden zij dan van de activiteiten van de IJsselmeervereniging. ‘Bestaat die dan nog?’ was menig spontaan antwoord. En ze namen gretig de flyer aan die de vereniging onlangs heeft gemaakt. Meer info voor activiteiten op het IJsselmeer:  www.veerdienst-urk-enkhuizen.nl/ of  www.eilandhopper.nl of  www.ijsselmeervereniging.nl
Voor de vierde keer was Sail Kampen het trefpunt van traditionele zeilschepen en andere varende monumenten. De redactie van IJsselmeerberichten was er bij.