Het IJsselmeer, het grootste zoetwatergebied van Europa. Nederlands grootste verblijfplaats van vogels, internationaal als Wetland erkend en tevens Vogelrichtlijngebied, cultuurhistorisch erfgoed, een schitterend natuurgebied en... de enige nog open plek met vergezicht !
© MK-DATA 2011-2020
OUDE WEBSITE IJSSELMEERVERENIGING
Nieuwe website Nieuws Zoeken

1972 - 2020 - al 48 jaar !

Petitie: Red de Europese Waterwet
De Europese Commissie is een publieksconsultatie gestart om Europese burgers de kans te geven aan te geven of de richtlijn wat hen betreft goed is. Iedereen kan die consultatie invullen. Een aantal grote Europese natuurorganisaties waaronder WWF, Birdlife en Wetlands International hebben een publieksactie opgezet met als doel zoveel mogelijk stemmen voor een positieve uitslag voor de kaderrichtlijn van de Europese publieksconsultatie te behalen. De gezamenlijke natuurorganisaties hebben hier al voorwerk voor verricht, waardoor een simpele ondertekening van het vooraf ingevulde formulier voldoende is. Dat kan tot 4 maart 2019. Zie voor meer informatie en de petitie de projectsite van #protectwater. https://www.natuurpunt.be/pagina/red-de-europese-waterwet bron: Nature Today, 17/01/19
Teken de petitie als het IJsselmeer je ter harte gaat. De Kaderrichtlijn Water is een belangrijke Europese Richtlijn voor het gehele IJsselmeergebied. Het gehele water valt ook onder de Europese bescherming als Natura 2000 gebied.
Europese natuurorganisaties pleiten voor behoud huidige Kaderrichtlijn Water De Europese Commissie is onlangs gestart met de fitnesscheck van de Kaderrichtlijn Water. De vraag is of deze Europese wetgeving voor waterkwaliteit voldoet, of dat er iets aan schort. Diverse lidstaten, waaronder Nederland, lijken de doelen te willen afzwakken. Juist dankzij deze richtlijn is de waterkwaliteit echter sterk verbeterd. Europese natuurorganisaties zijn daarom een petitie gestart om de richtlijn intact te houden. De Kaderrichtlijn Water is Europese wetgeving die ervoor moet zorgen dat de kwaliteit van het oppervlaktewater en grondwater uiterlijk in 2027 op orde is. Het gaat hierbij ook om herstel van leefgebied voor veel soorten vissen, libellen en amfibieën, het realiseren van vrijstromende rivieren om vissen vrije doorgang te bieden en het tegengaan van vervuiling. Zo moeten lidstaten aan de hand van stroomgebied-beheerplannen aangeven welke doelen ze stellen en welke maatregelen ze nemen.